TOP 5 pravidel při nákupech potravin
Vaření je věčný boj s vyhazováním nepotřebných potravin, které se rychle zkazily, s nekvalitními potravinami, jejichž jakost ovšem člověk nemá v supermarketu šanci poznat, a se sháněním potravin, které jako na potvoru, když jsou zrovna v kuchyni potřeba, tak v obchodech nejsou k dostání. Jak se těmto lapáliím vyhnout, nakupovat efektivně tak, abyste všechno jídlo spotřebovali a nemuseli si nadávat, že jste zase nakoupili špatně?
1. Nakupujte sezónní potraviny
Tak, jako se nevyplatí shánět dýně na jaře, tak se nevyplatí jahody v zimě. Snažte se kupovat sezónní české ovoce, podle toho, jaké se dá zrovna sehnat – bude rozhodně kvalitnější, než cosi z Maroka, které muselo dozrávat až v letadle. Navíc to, čeho je zrovna hodně, bývá zpravidla levnější. Stejně to platí i u zeleniny – kořenová zelenina, okurky, rajčata, již zmíněné dýně – to vše má svoji dobu, kdy se pěstuje a sklízí ve velkém. Nebojujte se systémem, naučte se ho chytře využívat.
2. Řezník
Maso je základní položkou v kuchyni většiny hospodyněk. Zároveň tvoří jednu z nejdražších položek nákupního seznamu. Není pak nic horšího, než když koupíte oschlé podivně zapáchající balené maso a nadáváte si, že vždycky naletíte. Najděte si svého lokálního řezníka (klidně i z řetězce, ovšem ne supermarketového), u kterého budete mít ověřenou jakost, budete se moci vyptat na podrobnosti, nebo si konkrétní maso objednat předem.
3. Trvanlivost
Některé potraviny vydrží věčně, například čočka, rýže, těstoviny. Sledujte letáky a ceny supermarketů- pokud se někde objeví výrazná sleva na něco, čeho můžete koupit šest balíků a oni vám v klidu vydrží půl roku ve spíži, nebojte se nákupů ve velkém. Ve finále ušetříte a ještě máte možnost si vybrat svou oblíbenou značku, pokud nakupujete s předstihem a na koupi nespěcháte.
4. Mrazák
Mrazák je kamarád a je dobré se na něj naučit tak pohlížet. Nejen, že cokoliv vám při vaření zbyde, ale už to nevydá na jídlo pro celou domácnost, se dá schovat do mrazáku na dobu, kdy bude doma třeba jen jeden člen rodiny, ale zároveň je skvělé v mrazáku uskladňovat pár krabiček poslední záchrany, které můžete využít, když nestihnete nakoupit a umíráte hlady. Mražená zelenina, nakládané maso, nebo jen obyčejná pizza do trouby už uchránila nejeden zmírající krk před obří (a zbytečnou) objednávkou v restauraci s donáškou až do domu.
5. Plánujte
I když to zní jako banalita, snažte se plánovat, co nejvíce dopředu to půjde. Jídelníček se vám pak bude v lednici krásně stavět sám. A pokud vám zbydou potraviny, které k sobě sice úplně nepasují, ale není zbytí, nebojte se inovací. Na neobvyklou kombinaci hranolek a marmelády ještě nikdo neumřel.