Zateplujeme rodinný dům


Máte v rodině nebo v příbuzenstvu šikovné řemeslníky, kteří by zvládli svépomocí obkládat fasádu izolační hmotou? A dohodli jste se, že by se toto dalo provést bez stavební firmy, pouze s pronájmem lešení? Pak máte možnost využít této situace k nahlédnutí do ceny pronájmu lešení a k realizaci vašeho projektu v teplém období roku.

Stavba lešení – když si pronajímáte lešení na stavbu, máte dvě možnosti. Buď si jej postavíte sami, anebo jej necháte postavit firmou, která jej pronajímá. Stavba svépomocí vám sice ušetří nějaké peníze, ale je to do jisté míry riziko, protože kdo nikdy lešení nestavěl, může se tu dopustit několika základních a fatálních chyb.

pronájem lešení

Ukotvení konstrukce do zdi – každé lešení se musí ukotvit do zdiva, to je podmínka, jinak se celá konstrukce může za silného větru převrátit a zřítit. Někdy ji mohou rozpohybovat řemeslníci a lešení se pak zřítí s nimi, což by znamenalo obrovskou tragédii. Není to legrace a kotvení lešení je základní operace, na kterou se nesmí zapomenout. Jde o to také vědět, jak, čím a v jakém rozsahu kotvit, a to amatéři obvykle neznají.

lešení na domě

Pády z lešení – když je lešení postavené, nemůžete z něj jen tak spadnout, protože je tu zábradlí. Museli byste být opravdu opilí a bez sebe, abyste to dokázali, případně lešení přelézali, a to nikdo rozumný dělat nebude. Problém ale nastává ve chvíli, kdy se lešení staví – tehdy se nejprve položí horní pochozí vrstva desek, někdo na ně musí vylézt a teprve tam pokládá další zábradlí. V tomto momentě je to nejnebezpečnější, stačí chvilková ztráta rovnováhy, a jste dole. Lešení by měli stavět pouze zkušení montéři a hlavně nesmí trpět závratí, musí mít odpovídající neklouzavou obuv a musí si počínat s nejvyšší opatrností.

Jak vidíte, výstavba lešení je na zváženou a my ji rozhodně doporučujeme každému, kdo se touto prací nikdy nezabýval.